Efterlängtad seger till Diamanten

Senaste segern för Diamanten togs för två år sedan, men i lördags var det äntligen dags igen.

I Ego Boys Minne på Rättvik startade hingsten från spår 4 med Erik Adielsson i sulkyn. I första sväng tog sig ekipaget förbi ledande Chianti och höll sedan ledarpositionen i ett bra tempo loppet igenom.

På upploppet fanns gott om krafter kvar och Diamanten kunde ta en säker seger på nya banrekordet 1.09.8ak.

Förstapriset var värt 150 000 kr, ägare är Forspro AB m. fl. och skötare är Sara Wiklund.

 

4

diamanten1

FOTO: Adam Ström

Jerka Sting tog tredje raka

Jerka Sting fortsätter att övertyga och i fredags kom tredje raka segern. Från spår 6 bakom bilen hamnade hingsten en bit bak i fältet från start men efter första varvet var ekipaget framme utvändigt om ledaren.

I sista sväng kom attacken, Jerka Sting visade sin styrka och vann säkert på tiden 1.14.3am.

60 000 kr i förstapris betyder att treåringen nu tjänat 145 000 kr i sina tre starter.

Ägare till Jerka Sting är Sjöblom Gruppen AB i Upplands Väsby

Seger igen för Jerka Sting

Treårige Jerka Sting har inlett sin tävlingskarriär på bästa sätt och i fredags kom andra raka segern.

Erik Adielsson satt i sulkyn och från spår 8 bakom bilen hamnade ekipaget en bit bak i fältet från start. Efter ett lopp utvändigt kom sedan avancemanget i tredjespår och på upploppet kunde hingsten spurta undan till en säker seger på tiden 1.15.8am.

Förstapriset var värt 60 000 kr, ägare till Jerka Sting är Sjöblom Gruppen AB i Upplands Väsby

Jerka Sting segrade i debuten

På tisdagen gjorde treårige Jerka Sting karriärens första start på Eskilstuna. Tillsammans med Erik Adielsson tog han hand om ledningen från spår 1. Den positionen hölls sedan hela loppet, och hingsten passerade mållinjen som vinnare i fin stil. Segertiden skrevs till 1.17.5m och förstapriset var värt 25 000 kr.

Ägare till Jerka Sting är Sjöblom Gruppen AB i Upplands Väsby.

Stalldubbel på Solvalla

Det blev högsta möjliga utdelning för stallets starthästar på Solvalla under fredagen.

Come Together, tillsammans med Erik Adielsson tog tidigt hand om ledningen och fick en stund senare stallkamraten Lennart Sjöhammar med Anders Eriksson i sulkyn på sin utsida.

På upploppet kämpade de sida vid sida och när mållinjen kom kunde Lennart Sjöhammar sätta nosen först på tiden 1.15.4am, medan Come Together tog hand om andraplatsen.

Lennart Sjöhammar har gjort fina insatser på slutet och fick nu äntligen ta årets första seger. Förstapriset var värt 40 000 kr och femåringen har nu över 300 000 kr på kontot.

Ägare till Lennart Sjöhammar är V.C Partners AB i Täby. Skötare är Sara Wiklund.

 

Andra raka för Staro Onyourmarks

3-årige Staro Onyourmarks fortsätter att leverera och på onsdagen kom andra raka segern. Stoet tog tidigt hand om ledningen och kunde sedan behålla positionen hela loppet. På upploppet höll hon undan på lätta ben till seger på tiden 1.15.3ak.

Förstapriset var värt 40 000 kr och hon har nu tjänat 100 000 kr på tre starter.

Ägare till Staro Onyourmarks är AB Kungsholmen Hästar m. fl.

Under onsdagen noterar vi även fina prestationer av Brollan (2:a) och Lennart Sjöhammar (3:a)

Staro Onyourmarks segrade på Solvalla

Treårige Staro Onyourmarks har fått en fin inledning på sin tävlingskarriär. Tvåa i första starten, och första segern kom redan i andra starten.

Tillsammans med Erik Adielsson tog stoet över ledningen efter halvvarvet. Därefter kunde tempot dämpas och på upploppet kunde ekipaget hålla undan till seger på tiden 1.18.5.

Förstapriset var värt 40 000 kr och ägare till Staro Onyourmarks är AB Kungsholmen Hästar m. fl. Skötare är Sara Wiklund.

Ellinor och Emelie årets hästskötarstipendiater

Årets hästskötare

Stig H:s hästskötarpris tilldelades i år Ellinor Wennebring (till vänster) vars passhästar nått stora framgångar under de senaste åren. Ellinor arbetar för Daniel Redén och sköter bland annat Årets Häst Propulsion. Det andra stipendiet är avsett för hästskötare som under många år visat stor fallenhet och stort engagemang i sitt arbete. Det stipendiet tilldelas Emelie Hillås, som arbetar på Solvalla travskola och som på bilden intervjuas av Per Skoglund.

– Hästskötarna gör ett fantastiskt jobb i det tysta och behöver uppmärksammas. I samband med min 70 årsdag fick vi rejäla bidrag från bland annat Svensk Travsport, ATG och Kommunal för att kunna skapa skötarstipendiet. Det är jag tacksam för. Stipendiet är en belöning för gott arbete och ska användas till förkovran i yrket, säger Stig H Johansson som delade ut stipendierna under Hästgalan.

Årets första seger till Come Together

Femårige Come Together (Formula One – Green Chili) tog en efterlängtad seger på Solvalla på onsdagen.

Valacken var spelad till favorit i lopp 2 och infriade förväntningarna när han från spår 6 snabbt tog hand om ledningen tillsammans med Erik Adielsson.

Ekipaget höll sedan positionen loppet igenom och kunde enkelt vinna på tiden 1.15.2m.

Förstapriset var värt 40 000 kr, ägare är Stall Båtels AB & Digger Svenska AB.

Skötare är Sara Wiklund

Rebecca, Oskar, Niclas och Wiktor årets Stig H-stipendiater

En segrade nyligen i årets mest prestigefyllda lopp för lärlingar, en annan har vunnit både V75-lopp och Stig H Akademiens lopp, den tredje dominerade finaldagen av lärlingsserien och den fjärde segrade i Svenskt Kallblodskriterium. Förutom idel lovord från arbetsgivare och kollegor, har årets Stig H-stipendiater visat sig vara en minst sagt kapabel kvartett även på travbanan.

Stig H Johansson hyllar själv sina nya stipendiater i Solvallas vinnarcirkel och det sker under Kriteriesöndagen efter lärlingsloppet inom V75.

– Det var som vanligt flera kvalificerade som sökte, och i år var det så jämnt att vi valde fyra stipendiater. Jag hoppas och tror att utbildningsstipendiet kan ge dem en kick på resan mot en professionell tränarkarriär, det har i alla fall sett ut så historiskt sett, säger Stig H Johansson.

Stipendiet består av ett brett utbildningsprogram under 2020. Att vara travtränare är också att vara företagsledare med alla de roller det innebär, som till exempel marknadsföring, PR, kundvård, ekonomi och arbetsledning.

Rebecca Dahlén arbetar hos Solvalla-tränaren Dennis Palmqvist och har länge haft som uttalat mål att bli proffstränare. Hon har visat imponerande siffror och tog hem prestigefyllda Lars Lindbergs Minne i år med Visa As.

– Den är den penningmässigt största segern, men känslomässigt är V75-segern när Minnestads El Paso slog svenskt rekord störst, han är ju min ögonsten. Jag ser verkligen fram emot utbildningsstipendiet, säger Rebecca.

Oskar Florhed har varit ”second trainer” för Åke Svanstedt i USA och numera har han samma roll när han sköter Robert Berghs filial utanför Bergsåker.

– Det känns jättekul att få Stig H-stipendiet, verkligen en hedrande utmärkelse. Jag har inte varit hos så många travtränare, men två av de bästa. V75-segern med Sanda Love i maj var stor, men den största segern tycker jag var när jag vann Stig H-akademiens lopp med Niller.

Niclas Hammarström har nyligen bytt ut starthästarna mot en kull ettåringar hos Svante Båth.

– Det känns väldigt hedrande att få stipendiet. Det är en mycket bra grund att ha när man ska bli proffstränare, och ger en chansen att lära sig sånt man normalt inte får träna på. Roligast hittills är lärlingsfinalen på Gävle där jag kom in sent, så trots att jag vann båda försöken fick jag inte välja häst först i finalen men vann ändå. Det är svårslaget när man lyckas vinna tre av tre möjliga, säger Niclas.

Längst på vägen till att bli egen tränare har Wiktor Kylin-Blom kommit. Han är redan antagen till årets tränarkurs men kommer att fortsätta arbeta och utvecklas hos Jan-Olov Persson ett tag till. Det är inte många som kan skriva Kriterie-vinnare på sitt CV, men det ordnade Wiktor med familjens Bäcklös Uriel i augusti.

– Det här är väl ett av de bästa stipendier man kan få. Jätteroligt, det kommer att ge oss chansen att utvecklas ännu mer, säger Wiktor Kylin-Blom.

 

Här är listan på alla Stig H-stipendiater
1996: Kajsa Frick, Fredrik Linder
1997: Linda Hedin, Leif Eriksson
1998: Charlotta B Svensson, Fredrik M Persson
1999: Linda Artursson, Peter Ådefors
2000: Catrin Fajersson, Jens Eriksson
2001: Olle Alsén, Fredrik Söderberg
2002: Elin Gustavsson, Per Linderoth, Stefan Persson, Sofie Svedin
2003: Anette Lorentzon, Oskar Svanberg
2004: Richard Jansson, Jesper Svensson
2005: Daniel Redén, Claes Sjöström
2006: Johnny B Karlsson, Johan Untersteiner
2007: Anna Rönning, Sarah Swahn
2008: André Eklundh, Björn Karlsson
2009: Michael Lönborg, Jenni H Åsberg
2010: Jennifer Tillman, Admir Zukanovic
2011: Anna Isabelle Karlsson, Joakim Sandkvist
2012: Sandra Eriksson, Marcus Melander
2013: Magdalena Eriksson, Mattias Djuse, Oskar J Andersson
2014: Oskar Kylin-Blom, Preben Sövik
2015: Fredrik Berg, Marcus Schön
2016: Mads H Nielsen, Paula Pettersson, Petter Karlsson
2017: Kevin Oscarsson, Evelina Månsson, Anders Eriksson
2018: Emilia Leo, Henriette Larsen, Jenny Björk
2019: Rebecca Dahlén, Oskar Florhed, Niclas Hammarström, Wiktor Kylin-Blom

Pressinformation från Svensk Travsport och Stig H-akademien

stigh_stipendiater_2019 (003).jpg

 

 

Stig H Johanssons stipendiefond utbildar framtidens travtränare

När Stig H Johansson fyllde 50 år 1995 instiftades Stig H Johanssons stipendiefond av Svensk Travsport, ATG och Stockholms Travsällskap. Enligt Stig H:s eget önskemål ska ungdomar verksamma inom travsporten ges möjlighet till utbildning inom sådana områden som är viktiga för en blivande travtränare. Varje år kan en eller flera stipendiater utses och 1996 delades de första stipendierna ut. Sedan dess har 52 lovande lärlingar fått utmärkelsen.

Stig H-akademien

Med start år 2009 bildar stipendiaterna även Stig H-akademien som varje år möter Stig H under en exklusiv utbildningsdag som de senaste åren arrangerats i samarbete med Statens Lantbruksuniversitet, SLU.

För att söka Stig H Johanssons stipendium skall man vara mellan 18 och 30 år och aktivt verksam inom travsporten under professionellt verksam tränares ledning. Stipendiefonden består av Stig H Johansson (ordf.), Mats Fransson, HNS, Staffan Osterling, Travtränaras Riksförbud, och Roger Sundvisson, Svenska Hästsportjournalisters Klubb och Bo Rydgren som projektledare.

Hästskötarstipendium införs!

I samband med Stig H Johanssons 70-årsdag gjordes en ny angelägen satsning. Genom bidrag från Svensk Travsport, ATG, Stockholms Travsällskap, Kommunal och många fler utdelas stipendier även till framstående hästskötare som endera under det senaste året ansvarat för skötsel av travhästar som nått stora sportsliga framgångar och till hästskötare som under många år visat stor fallenhet och stort engagemang för skötsel av travhästar.