Akademi-seminarier i samband med stipendieutdelning

Det var idel glada miner i vinnarcirkeln på Solvalla på onsdagskvällen. Årets två stipendiater, Jennifer Tillman och Admir Zukanovic, fick ta emot varsin ”prischeck”på 40.000 kr, av Stig H Johansson. Dessutom fick de en värdecheck från en av akademiens sponsorer, bra att ha den dag de ska starta egen tränarrörelse. Prisutdelare från LRF Konsult var Mats Norberg.Stig H-akademien har idag utsett Jennifer Tillman och Admir Zukanovic till 2010 års stipendiater och de får vardera 40 000 kronor för att utbilda sig inom travsporten. Jennifer och Admir blir tillsammans med tidigare stipendiater även medlemmar i Stig H-akademien.

Tidigare under hela onsdagen hade Jennifer och Admir, eller ”Adde” som han kallas, deltagit i ett antal seminarier som Stig H-Akademien ordnat.

Inledningsvis fick gamla och nya stipendiater lyssna till ett föredrag kring svensk travsports reglemente av travets utbildningsansvarige, Mikael Frödén. Här uppstod en intressant diskussion om vad som kan hända med reglementet i framtiden.

Staffan Philipsson redogjorde för de flesta av landets elithingstar, bl a Viking Kronos, som deltagarna dessutom stiftat bekantskap med ute på Menhammar Stuteri redan på tisdagskvällen, Staffan, som själv nu kallar sig 64+, har ägnat hela livet åt att fundera i olika banor på hur aveln fungerar. Åhörarna hade bara att suga i sig det ena rådet efter det andra.

Goda avelsråd fick stipendiaterna också efter lunch. Då även från Stig H själv samt från championuppfödaren Lutfi Kolgjini och Svensk Travsports eget avelsorakel, Christina Olsson. Seminariedagen avslutades med ytterligare goda råd, den här gången av veterinären Nils Roneus, som redogjorde för nya och gamla rön när det gäller träningsfysiologi.

Stig H:s stipendium till Jennifer Tillman och Admir Zukanovic

– Jennifer och Admir är två av travsportens framtidshopp. De har verkligen visat framfötterna de senaste åren och har alla förutsättningar att bli framgångsrika tränare. Jag hoppas att stipendierna kan bli betydelsefull del i deras fortsatta utbildning, säger Stig H Johansson. I år har Stig H träffat fem stipendiekandidater närmare under en dag på träningscampen Stora Alby och som bevakats av TV-programmet Vinnare V75.

– Det var ett positivt möte där jag fick tillfälle att lära känna dessa mycket kompetenta och trevliga ungdomar lite närmare. Det har förstås gjort uppgiften att ta fram två stipendiater ännu svårare, men dessvärre måste vi sätta stopp vid två stipendiater. Jag vill passa på att önska alla välkomna att söka nästa år, säger Stig H.

Stig H Johansson kommer att dela ut stipendierna i samband med Sverigeloppet på Solvalla den 23 juni. Sedan 2009 stöttas stipendiaterna mer långsiktigt genom Stig H-akademien. Konkret innebär det att tidigare stipendiater årligen bjuds in till en utbildningsdag på Solvalla i samband med Sverigeloppet.

På årets program står tränar- och stuteribesök och föreläsningar med ämnen som vilka unghästar bör man köpa och vilka ska man undvika, debatt/frågestund med bland annat Stig H Johansson och Lutfi Kolgjini, aktuell forskning när det gäller träningsfysiologi och reglementsfrågor.

2010 års stipendiater:

Jennifer Tillman, född 1984, hade ett succéår i fjol med seger i Travrondens Guldklocka på Solvalla och landets hästsportjournalister (SHK) utsåg henne till Årets komet. Jennifer är uppväxt i Bollnäs och upplärd hos sin morbror, välkände amatören Lars-Göran Rewelj. Efter gymnasiet har hon arbetet för Mantorptränaren Jörgen Axén. Under sin karriär har hon kört 1 126 lopp och tagit 107 segrar, varav 24 fullträffar i år. Hon har blivit ett aktat sulkynamn i alla sammanhang. Jennifer Tillman har nu flyttat sin licens till Solvalla och till Erikssunds Säteri utanför Sigtuna där pojkvännen Henrik Larsson tränar ett 35-tal hästar.

– Nästa höst planerar jag att söka in till proffstränarkursen på Wången. För varje år som gått känns det som proffsplanerna kommit närmare och närmare. När man jobbar i ett litet stall får man bra inblick i hur vardagen för en travtränare fungerar. Nu gäller det att gå vidare, att utbilda sig och ständigt ha ögon och öron öppna, säger Jennifer Tillman.

Admir Zukanovic, född 1985, kom sju år gammal till Sverige från Bosnien. ”Adde”, som han alltid kallas, växte upp på en gård med djur omkring sig och morfadern hade arbetshästar. ”Adde” är ännu inte så känd bland den stora travpubliken men han har en mycket gedigen utbildning bakom sig. Han har arbetat drygt två år hos Veijo Heiskanen på Åby och dessförinnan var han fyra år i USA, två år hos Jimmy Takter och två år hos Jonas Czernyson.

Ett erbjudande om att bli second-trainer hos Czernyson gick inte att stå emot trots att ”Adde” hade ett av USA:s mest lovande treårsston i sin vård. Nu tar han ett nytt steg i karriären.

– Jag blev nyligen uppringd av Hans-Gunnar Tillander som frågade om jag ville bli försteman hos Stall Tilly. Så jag har arbetat där sedan 1 juni, säger ”Adde”, som hoppas bli proffstränare inom tre år. Så här lång har han själv vunnit 8 lopp på 121 starter.

Flyttar till Solvalla

Jennifer Tillman, född 1984, hade att riktigt succé-år i fjol. Först vann hon Travrondens Guldklocka på Solvalla och någon månad senare utsågs hon till ”Årets komet” av landets hästsportjournalister.

Uppväxt i Bollnäs och upplärd hos sin morbror, välkände amatören Lars-Göran Rewelj, hamnade hon efter gymnasiet hos mantorpstränaren Jörgen Axén. Under de sex åren i Östergötland har hon fått köra över tusen lopp och tagit cirka 100 segrar. Hon har blivit ett aktat sulkynamn i alla sammanhang.

Inom snar framtid flyttar Jennifer till Erikssunds Säteri utanför Sigtuna där pojkvännen Henrik Larsson tränar ett 35-tal hästar.

Nästa höst planerar jag att söka in till proffstränarkursen på Wången. För varje år som gått känns det som proffsplanerna kommit närmare och närmare. När man jobbar i ett litet stall får man bra inblick i hur vardagen för en travtränare fungerar. Nu gäller det att gå vidare, att utbilda sig och ständigt ha ögon och öron öppna, säger hon.