William Ekberg och Charlotte Andersson årets Stig H-stipendiater

William Ekberg och Charlotte Andersson tilldelas Stig H-stipendierna 2021.
Den förre är en lärling som går mot sitt bästa år i sulkyn.
Den senare en av Sveriges mest framgångsrika hästskötare genom tiderna.

Nyblivne 24-åringen William Ekberg är efter anställningar hos Veijo Heiskanen, Admir Zukanovic, Stefan Persson, Svante Båth och Magnus Dahlén nu stationerad hos Jörgen Westholm.
Där har han redan noterat sitt bästa år i sulkyn med 16 segrar och över miljonen inkört.
– Jag har fått jättebra chanser hos Jörgen och trivs väldigt bra så här blir jag nog kvar några år, säger Ekberg i ett pressutskick.
– Efter att ha varit mest på västkusten tidigare så kändes det naturligt att söka sig mer mot Mellansverige eftersom jag kommer från Örebro-trakten. Stipendiet är en fantastisk chans att utbilda sig och skaffa nya kontakter. Jag brinner för träningen, men kuskandet ger en extra krydda och när jag blir tränare ska jag köra själv, fortsätter William Ekberg som även firat framgångar som skötare till hästar som Parker och derbyfinalisten Marre’s Dreamboy.

”Står bäst på sidan”
När det kommer till att forma stjärnor har han ändå långt kvar till Charlotte Andersson.
Född 1991 var det sista chansen att tilldelas Stig H-stipendiet, som är ämnat för personer 30 år och yngre. En snygg dubbel då Andersson tidigare i år fick Stig H Johanssons hästskötarstipendium.
Meritlistan är diger där hon åt Robert Bergh tagit hand om mängder av topphästar, två exempel är elitloppsvinnaren Nahar och Kadett C.D. – vinnare av Europaderbyt. För tillfället har Andersson derbyvinnaren Hail Mary, liksom ett år yngre kulltopparna Fifty Cent Piece och Rome Pays Off i sin vård.
Charlotte Andersson har arbetat hela karriären i stall Bergh, förutom en kort avstickare till Daniel Redén där hon skötte världsrekordhållerskan Delicious U.S.
Men någon karriär i sulkyn lär det aldrig bli.
– Jag tog körlicensen när jag gick på Wången men plockade aldrig ut den, jag står bäst på sidan. Det jag brinner för är att träna hästen och se utvecklingen i den. Den dag man ska bli tränare är stipendiet en väldigt bra grund att stå på. Det här ska bli jätteroligt, säger Charlotte Andersson i pressutskicket.
Stig H-stipendiet består inte av pengar utan en mängd olika unika utbildningsmöjligheter som ska öppna dörren för en framtida proffskarriär.

 

×

Kommentering är avstängd.