Sandra Eriksson och Marcus Melander 2012 års Stig H-stipendiater

Sandra Eriksson från Peabtravet Boden och Solvallas Marcus Melander är 2012 års Stig H-stipendiater. Båda får nu under nästa år gå Stig H-Akademiens fjorton dagar långa utbildningsprogram.

Sandra har visat framfötterna såväl som kusk som montéryttare. Hon är flitigt anlitad av många och segerprocenten de senaste fyra åren ligger på imponerande tolv procent. Detta på drygt 200 starter. Hennes utvecklingskurva pekar brant uppåt.

– Jag blev väldigt glad när Stig H ringde och berättade att jag fått stipendiet. Men det har varit en jobbig tid. Jag har inte fått berätta för någon att jag fått den här utmärkelsen. Allt skulle ju vara hemligt fram till idag, säger Sandra Eriksson.

Inom några år räknar Sandra med att gå de nödvändiga kurserna på riksanläggningen Wången för att kunna ta ut proffslicens. Sandra är övertygad att hon kommer att vara Peabtravet Boden trogen även framöver. Tillsammans med sin sambo Petter Lundberg satsar hon nu på att bygga en helt ny gård, med egen sandrakbana cirka två kilometer från travbanan.

– Jag behöver också komma ut och lära av andra. På så sätt är det lättare att bli framgångsrik själv, säger hon.

Marcus tänker bara på trav

I fjol tog Marcus Melander hem 38 segrar. Mycket talar för att han når den siffran även i år. Han är trots sin unga ålder, 20 år, talesman för Stall Melander och redan mycket välkänd bland landets travintresserade.

Den som bäst kan presentera Marcus är självfallet stallchefen Stefan Melander, Marcus farbror:

– Marcus är nog nästan lika travtokig som jag, säger han.

Ett gott betyg från en som jobbar jämt och aldrig tänker på något annat än sina hästar.

Det är således en mycket meriterad ung man som nu får Stig H-stipendiet.

Allt började hemma på familjens gård Helgesta i Bro utanför Stockholm. Här fanns det gott om småhästar när Marcus växte upp och han har fina meriter som ponnykusk.

Som mest hade familjen cirka 25 ponnytravare och Marcus har vunnit alla stora lopp i samband med Elitloppet, Hugo Åbergs-dagen och Sundsvall Open Trot. Själv tror han att han vann flera hundra ponnylopp, men de där siffrorna är det inte så noga med. Inte nu för tiden.

– Nu har jag andra mål att se fram emot. Men jag kan kolla med mamma. Hon vet hur många lopp jag vann, säger han.

Pappa Mikael är flygkapten i det civila, men han är också den som sköter ekonomin i klanen Melanders verksamhet, där det bland annat ingår ett antal avelshingstar, med Scarlet Knight i täten. Det mesta i familjen handlar alltså om hästar.

– Jag fick mycket stöttning hemifrån och det fanns aldrig något annat val än hästarna. Jag började jobba hos Stefan redan efter grundskolan och idag har jag ansvaret för unghästarna på gården utanför Enköping, säger Marcus.

Inom fem år hoppas Marcus ha egen proffslicens men det är nog ingen som betvivlar att han inte blir klanen Melander trogen.