Jag vill bli som Stig H

Therese A Andersson, född 1989, har tillbringat stor del av sin fritid på Rättviks-travet, ända sedan tolv-årsåldern. Via Rättviks ridklubb kom hon i kontakt med travskolan. Hon gick tidigt igenom utbildningen till travskoleinstruktör.

Efter studenten på Naturbruksgymnasiet i Rättvik började jag hos Hans R Strömberg.

Där har Therese fått chansen att köra många lopp. Hon har verkligen visat stor talang i sulkyn. Trots sin unga ålder har hon snart vunnit 15 lopp.

Målsättningen är också helt klar:

Om fem år ska jag vara egen tränare. Jag tänker börja i mindre skala för att hitta stabilitet i verksamheten. Jag vill bli som Stig H, både träna och köra själv. Det finns väldigt många äldre tränare idag och det är viktigt att vi unga får chansen att ta över, säger hon.

Får jag stipendiet vet jag precis vad jag ska göra för pengarna. Först blir det en tid hos någon stortränare i Frankrike. Sedan vill jag jobba på någon hästklinik för att lära mig mer om behandling av skador på hästar.

Stortrivs med unghästar

Jörgen S Eriksson, född 1987, är uppväxt med hästar omkring sig. Föräldrarna driver Flenmo stuteri i Sörmland. Han är nu inne på fjärde året hos Jörgen Westholm. Sedan två år har han huvudansvaret för unghästarna. Det är väldigt stimulerande att ha fått så mycket ansvar så här tidigt. Vi håller till på Jörgens gamla gård Armanbo. Vi är tre som jobbar heltid och en som jobbar tre dagar i veckan. Tillsammans sköter vi om 35 stycken tvååringar.

Jörgen stortrivs med unghästträningen och när han tagit ut sin proffslicens om några år ser han en verksamhet som i första hand är inriktad på att vara underleverantör till några stortränare.

Sedan när man väl tagit fram några fina unghästar hoppas jag kunna gå vidare. Prestera, prestera – det är vad som gäller i den här branschen, säger han.

Jörgen har också redan visat framfötterna på tävlingsbanan. Han har snart kört in en miljon kronor och varit först över mållinjen vid 24 tillfällen.

Blir proffs nästa år

Tommy Karlstedt, född 1985, har som så många andra unga tränarämnen travet i blodet.. Pappa Ralf Karlstedt har varit tränare på Mantorp hela sitt yrkesliv.

Tommy driver redan i praktiken en egen rörelse på en gård utanför Halmstad, även om det är pappa Ralf som står för själva tränarlicensen.

I höst hoppas jag komma in på proffstränarkursen på Wången. Sedan gäller det att bygga ut verksamheten steg för steg. Just nu har jag sju hästar i träning, varav tre fina treåringar.

Tommy har målmedvetet jobbat hos flera stortränare för att lära sig yrket. Efter studenten jobbade jag tre år hos Hans Adielsson, tre månader i Paris hos Fabrice Soloy och två år i Halmstad hos Kari Lähdekorpi. I vintras kände jag mig mogen att stå på egna ben.

Tommy har synts flitigt i sulkyn under sin tid hos Kari. I fjol vann han över 30 lopp och körde in närmare 2,5 miljon kronor. I vintras vann han tre V75-lopp på kort tid och tidigare har han vunnit lärlings-SM vid två tillfällen.

Flyttar till Solvalla

Jennifer Tillman, född 1984, hade att riktigt succé-år i fjol. Först vann hon Travrondens Guldklocka på Solvalla och någon månad senare utsågs hon till ”Årets komet” av landets hästsportjournalister.

Uppväxt i Bollnäs och upplärd hos sin morbror, välkände amatören Lars-Göran Rewelj, hamnade hon efter gymnasiet hos mantorpstränaren Jörgen Axén. Under de sex åren i Östergötland har hon fått köra över tusen lopp och tagit cirka 100 segrar. Hon har blivit ett aktat sulkynamn i alla sammanhang.

Inom snar framtid flyttar Jennifer till Erikssunds Säteri utanför Sigtuna där pojkvännen Henrik Larsson tränar ett 35-tal hästar.

Nästa höst planerar jag att söka in till proffstränarkursen på Wången. För varje år som gått känns det som proffsplanerna kommit närmare och närmare. När man jobbar i ett litet stall får man bra inblick i hur vardagen för en travtränare fungerar. Nu gäller det att gå vidare, att utbilda sig och ständigt ha ögon och öron öppna, säger hon.

 

Försteman hos Stall Tilly

Admir Zukanovic, född 1985, kom sju år gammal till Sverige från Bosnien. ”Adde”, som han alltid kallas, växte upp på en gård med djur omkring sig och morfadern hade arbetshästar.

”Adde” är ännu inte så känd bland den stora travpubliken men han har en mycket gedigen utbildning bakom sig. Nu har han jobbat drygt två år hos Veijo Heiskanen på Åby och dessförinnan var han fyra år i USA, två år hos Jimmy Takter och två år hos Jonas Czernyson.

Hos Jimmy fick jag verkligen lära mig alla grunder, men också att det ska vara snyggt och rent – hästar, seldon och personal – allt ska vara välputsat.

Ett erbjudande om att bli second-trainer hos Czernyson gick inte att stå emot trots att ”Adde” hade ett av USA:s mest lovande treårsston i sin vård.

I dag är ”Adde” mogen att ta ett nytt steg i karriären.

Jag blev nyligen uppringd av Hans-Gunnar Tillander som frågade om jag ville bli försteman hos Stall Tilly. Så nu börjar jag där den 1 juni, säger han.

Proffstränare hoppas ”Adde” kunna bli om knappt tre år.

 

Kunskap är aldrig tungt att bära.

Med den devisen i ryggen tog sig ett 20-tal av alla Stig H-stipendiater an premiären av Stig H-Akademien.

Förre friidrottsstjärnan Mattias Sunneborn var en av onsdagens föreläsare på Solvalla i samband med Sverigeloppet. Han delade med sig av sina erfarenheter. Alltifrån mycket unga år fram till att bli förste svensk över åtta meter i längdhopp, ett mål som han satte upp redan i mycket unga år.

Sunneborn gick igenom hur man ska gå tillväga för att uppnå sitt mål. En som verkade ha lyssnat noga på Sunneborns tankar var Jenni H Åsberg, den ena av årets stipendiater.

– Jag ska efterträda Stig H, meddelade Jenni lugnt i vinnarcirkeln i samband med att hon och den andre pristagaren, Michael Lönborg, tog emot sina utmärkelser.

Docent Anna Jansson, forskare från Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala var en annan av dagens föreläsare. Hon har under flera år haft nära kontakter med Stig H när det gäller utfodring av hästar. Det var säkerligen många av stipendiaterna som snappade upp en och anan nyttig lärdom.

En kursutvärdering som avslutade seminariedagen visade att deltagarna verkligen uppskattat samtliga av dagens programpunkter.
Gert Fylking och Markus Myron, STC, redogjorde för hela upplägget av den stora succén med Rix-allsvenskan. Man riktigt såg hur många av stipendiaterna anade att det finns tusentals nya hästägare – det gäller bara att hitta dom.

Dagen avslutades med en paneldebatt om djurskydd och djuretik, ledd av Maria Akraka, under många år Sveriges främsta medeldistanslöperska. Numera har Akraka eget företag, Sportcore, ett företag som är en språngbräda ut i näringslivet för personer med bakgrund i elitidrotten.

Mest kända ansikte i paneldebatten, vid sidan av Stig H själv, var Malin Baryard, hoppryttare med OS-silver i lag i Aten 2004, som främsta merit. Den som vill lyssna på Malin kan sätta på radion 9 juli, då hon är en av årets ”Sommar”-pratare.