Sandra vann med sin passhäst

Lärlingen Sandra Luomala fixade en snygg seger med sin passhäst BARONESS BOKO (e. Viking Kronos – Suzanne) som vann ett V75-lopp för lärlingar ingående i Wången Cup med 60 000 kronor i förstapris.

Detta sedan Sandra kört ett snyggt lopp med det fyraåriga stoet. Från tredje par utvändigt kunde stoet följa med i tredje spår på bortre långsidan. 300 kvar sattes attacken in och sedan avgjorde ekipaget tämligen lätt.

Baroness Boko, som ägs av Vertex Tradingi Sandared, vann på 1.16,0/1640a.

2011 års stipendiater utsedda

Anna Isabelle Karlsson och Joakim Sandkvist har utsetts till 2011 års Stig H Johansson-stipendiater. Sedan 1996 har Stig H-Akademien handplockat stipendiater i svensk travsport och belönat dem med medel ur en särskild fond som kom till då Stig H fyllde 50 år.

Johansson hade ett önskemål från starten om att: ”ungdomar verksamma inom travsporten ges möjlighet till utbildning inom sådana områden som är viktiga för en blivande travtränare”.

Årets stipendiater är 23-åriga Anna Isabelle Karlsson från Örebro och 26-årige Joakim Sandkvist, bördig från Malmö.

Anna Isabelle Karlsson jobbar hos sin pappa Hans Karlsson, som är proffstränare i Örebro.

– Jag har jobbat hos pappa sedan 2008 och vill givetvis bli tränare om några år och kanske ta över verksamheten. Stig H ringde förra fredagen och gratulerade. Men när jag hörde hans röst tänkte jag att han bara ringde för att tacka för min ansökan. Så var det ju inte riktigt, säger en leende Anna Isabelle Karlsson.

Några V65-segrar har det blivit. Men största framgången så här långt menar hon är en andraplats. I fyraåringsloppet S:t Leger på Åby för en månad sedan slutade Örebrostallets Agobra Rubin tvåa vilket inbringade 100 000 kronor.

– Det är en jättefin häst som ägarna gett mig förtroendet att köra. Jag hoppas och tror att han kommer att gå långt.

Den andre stipendiaten började intresserade sig för hästar som liten hemma på gården i skånska Staffanstorp.

– Men jag är ju inte precis någon tränarson så det här var precis vad jag behövde. Det är viktigt att synas lite om man ska bli tränare så småningom. Pappa var amatör ett tag och mamma hade ridhästar. Vi hade sällskapshästar mera, säger Joakim Sandkvist som hunnit med att jobba hos några större tränare.

– Sedan tre och ett halvt år tillbaka är jag lärling hos Peter Untersteiner och trivs riktigt bra både med arbetet och Halmstad som stad. Största segern? Med Lizas Irja vann jag mitt första V75-lopp, Wången Cup i december i fjol Det var något extra, säger Joakim Sandkvist.

Stipendiepengarna är öronmärkta för utbildning. Bland annat ska Joakim och Anna Isabelle genomgå 14 dagars utbildning, fördelat på fyra VIP-dagar på travskolan Wången.

Stig H delade jälv ut stipendierna i Eskilstuna på fredagen i samband med den stora travhelgen och finalerna i unghästserien Breeders´Crown.

//Mikael Wikner/Kanal75