Oskar och Preben stipendiater

Stig H-stipendiaterna 2014. Oskar Kylin-Blom och Preben Sövik.
Stig H-stipendiaterna 2014. Preben Sövik och Oskar Kylin-Blom.

Oskar Kylin-Blom och Preben Sövik är två av travsportens stora framtidshopp. På lördag i samband med V75-tävlingarna på Sundbyholm tar de emot Stig H:s stipendium och blir samtidigt medlemmar i Stig H-akademien.

Samma dag drabbar Oskar och Preben samman i Stig H-akademins lopp för lärlingar (V75-5).

– Oskar och Preben förenar talang och ambition med ett brinnande intresse för hästen och travsporten. Det är två mycket kompetenta lärlingar som vi valt ut av många väl kvalificerade ansökningar. Inom några år tar de steget fullt ut och blir egna professionella travtränare, säger Stig H Johansson.

Oskar Kylin-Blom, 22 år, är ett välkänt namn i travsporten och har sin ungdom till trots redan nått imponerande resultat som lärling. Han har tagit hem prestigefulla Travrondens Guldklocka, blivit lärlingschampion på Gävle och Romme och han har även segrat i finalen av Wången Cup. I år slåss Oskar i kusktoppen för lärlingar på hela fyra banor: Solvalla, Romme, Gävle och Bollnäs.

– Jag blev väldigt glad när Stig H ringde och gav mig beskedet att jag fått stipendiet. Det är bland det största man kan få som lärling och min familj lär bli stolta och smått chockade när de får höra nyheten, säger Oskar Kylin-Blom.

Vad förväntar du dig av stipendiet?

– Att väcka nya idéer och lära mig om viktiga delar i tränaryrket som jag inte möter i min vardag idag.

Oskar Kylin-Blom har nyligen bytt arbetsgivare från Claes Sjöström till Fredrik B Larsson. Han kan se tillbaka på ett rekordår med hela 28 segrar, men tränarkarriären ligger ändå ett antal år fram i tiden.

– Jag känner ingen brådska att bli tränare. Jag har mycket kvar att lära och vill inte minst bygga upp ett brett kontaktnät med hästägare som grund innan jag tar steget och blir min egen.

Preben Sövik, 25 år, är Stig H:s andra stipendiat 2014. Preben är bördig från norska Sandefjord och har sedan 2011 varit en viktig kugge i Lutfi Kolgjinis stall på Jägersro. Det innebär bland annat planering, träning och körning samt hästägar- och mediakontakter. För tillfället är Preben ansvarig för Kolgjinis filial med tvååringar på Sundbyholms travbana.

– Självklart blev jag lika glad som överraskad att Stig H valde ut mig. Stipendiet är den största framgång jag nått inom travet. Många väldigt duktiga personer har fått det före mig. Att tilldelas stipendiet har hög status och för mig är det ett kvitto på att jag är på rätt väg, säger Preben Sövik.

Preben Sövik har tidigare bland annat jobbat för Trond Smedshammer i USA och redan genomfört den norska travtränarutbildningen, men han vill även gå den svenska utbildningen innan det är dags.

– Utmaningen är att bli egen tränare i Sverige om 3-5 år och Stig H:s stipendium hjälper mig att utvecklas ytterligare. Det krävs väldigt mycket för att ta en plats i toppen och min ambition är att bli en extremt bra travtränare.

När Stig H Johansson fyllde 50 år 1995 instiftades Stig H Johanssons stipendiefond. Enligt Stig H:s eget önskemål skall ungdomar verksamma inom travsporten ges möjlighet till utbildning inom sådana områden som är viktiga för en blivande travtränare. Varje år kan en eller flera stipendiater utses. Som stipendiat blir man även medlem i Stig H-akademien, som varje år arrangerar en utbildningsdag.

Det är nu fjärde året som stipendiet har formen av ett rent utbildningsprogram. Under drygt tio dagar, uppdelat på flera mindre perioder får stipendiaterna ta del av båda teoretiska och praktiska utbildningsmoment.

(Svensk Travsport)

×

Kommentering är avstängd.