Stig H:s stipendium till Jennifer Tillman och Admir Zukanovic

– Jennifer och Admir är två av travsportens framtidshopp. De har verkligen visat framfötterna de senaste åren och har alla förutsättningar att bli framgångsrika tränare. Jag hoppas att stipendierna kan bli betydelsefull del i deras fortsatta utbildning, säger Stig H Johansson. I år har Stig H träffat fem stipendiekandidater närmare under en dag på träningscampen Stora Alby och som bevakats av TV-programmet Vinnare V75.

– Det var ett positivt möte där jag fick tillfälle att lära känna dessa mycket kompetenta och trevliga ungdomar lite närmare. Det har förstås gjort uppgiften att ta fram två stipendiater ännu svårare, men dessvärre måste vi sätta stopp vid två stipendiater. Jag vill passa på att önska alla välkomna att söka nästa år, säger Stig H.

Stig H Johansson kommer att dela ut stipendierna i samband med Sverigeloppet på Solvalla den 23 juni. Sedan 2009 stöttas stipendiaterna mer långsiktigt genom Stig H-akademien. Konkret innebär det att tidigare stipendiater årligen bjuds in till en utbildningsdag på Solvalla i samband med Sverigeloppet.

På årets program står tränar- och stuteribesök och föreläsningar med ämnen som vilka unghästar bör man köpa och vilka ska man undvika, debatt/frågestund med bland annat Stig H Johansson och Lutfi Kolgjini, aktuell forskning när det gäller träningsfysiologi och reglementsfrågor.

2010 års stipendiater:

Jennifer Tillman, född 1984, hade ett succéår i fjol med seger i Travrondens Guldklocka på Solvalla och landets hästsportjournalister (SHK) utsåg henne till Årets komet. Jennifer är uppväxt i Bollnäs och upplärd hos sin morbror, välkände amatören Lars-Göran Rewelj. Efter gymnasiet har hon arbetet för Mantorptränaren Jörgen Axén. Under sin karriär har hon kört 1 126 lopp och tagit 107 segrar, varav 24 fullträffar i år. Hon har blivit ett aktat sulkynamn i alla sammanhang. Jennifer Tillman har nu flyttat sin licens till Solvalla och till Erikssunds Säteri utanför Sigtuna där pojkvännen Henrik Larsson tränar ett 35-tal hästar.

– Nästa höst planerar jag att söka in till proffstränarkursen på Wången. För varje år som gått känns det som proffsplanerna kommit närmare och närmare. När man jobbar i ett litet stall får man bra inblick i hur vardagen för en travtränare fungerar. Nu gäller det att gå vidare, att utbilda sig och ständigt ha ögon och öron öppna, säger Jennifer Tillman.

Admir Zukanovic, född 1985, kom sju år gammal till Sverige från Bosnien. ”Adde”, som han alltid kallas, växte upp på en gård med djur omkring sig och morfadern hade arbetshästar. ”Adde” är ännu inte så känd bland den stora travpubliken men han har en mycket gedigen utbildning bakom sig. Han har arbetat drygt två år hos Veijo Heiskanen på Åby och dessförinnan var han fyra år i USA, två år hos Jimmy Takter och två år hos Jonas Czernyson.

Ett erbjudande om att bli second-trainer hos Czernyson gick inte att stå emot trots att ”Adde” hade ett av USA:s mest lovande treårsston i sin vård. Nu tar han ett nytt steg i karriären.

– Jag blev nyligen uppringd av Hans-Gunnar Tillander som frågade om jag ville bli försteman hos Stall Tilly. Så jag har arbetat där sedan 1 juni, säger ”Adde”, som hoppas bli proffstränare inom tre år. Så här lång har han själv vunnit 8 lopp på 121 starter.

×

Kommentering är avstängd.