Fjärde för Down Force

Som son till Ferrari Of, som tidigare lämnat Formula One (3,7 miljoner insprungna), har Down Force haft en del förväntningar på sig. Dessa börjar han också infria efter en något tveksam inledning.

Faktum är att Down Force efter en tredjeplats i debuten i Gävle inte tagit stryk i något av sina fyra felfria lopp.

Lördagens Solvalla-seger i ett treåringslopp togs odramatiskt sedan han tidigt, efter ca 400 m, körts bestämt till ledningen av Erik Adielsson. En 1.12-öppning i 500 m följdes av ett betydligt lugnare tempo och när det drog ihop sig till upplopp hade Down Force ett klart grepp om händelserna.

Han landade på 1.15,9a/2140 m med en säker längd till godo på tvåan Fashion Diva.

Med 40 000 nya, friska kronor är facit för Down Forces debutsäsong 187 500 kr insprunget till de finska ägarna bakom stallnamnet Onkel Invest Oy.

Hingstens skötare är Anu Halme.

Lätt för lovande treåring

Treårige DOWN FORCE (e. Andover Hall – Ferrari Of) hade tre raka galopper innan han nu skötte sig på bästa sätt och då kom också karriärens tredje seger.

Detta sedan Erik Adielsson från springspår träffat perfekt och mycket behändigt tagit sig till ledningen. Erik såg sedan till att hålla jämn fart och när det drog ihop sig var det inget snack om saken. Down Force gick undan mycket lätt och vann på 1.16,4/2140 och fick 60 000 kronor för den segern.

Down Force ägs av Onkel Invest Oy i Finland och skötare till hästen är Anu Halme.

Två segrar på V75

Fint härstammade CLAES BOKO (e. Varenne – Salma Boko) tog sin fjärde seger på sex starter när han vann klass II-försöket med 100 000 kronor i förstapris på Bergsåker på lördagen. Som vanligt var det Erik Adielsson som körde hingsten.

Från ett svårt åttonde spår blev hästen hängande i den första svängen för att sedan galoppera efter 400 meter. Efter det satt Erik långt bak i fältet.

– Jag hade inte tänkt att köra med honom efter galoppen. Nu gick det inte så fort mellan 1600 och 600 kvar och då såg jag att det var många som började visa trötthet. Nu vred jag på utan att köra förfullt med honom och egentligen körde jag aldrig under loppet med honom, sa Erik efter den imponerande segern.

Claes Boko satt alltså långt bak innan han kom ute i vida spår i den sista svängen. Över upploppet blåste han förbi konkurrenterna och vann mycket bekvämt på 1.16,5/2140a.

Den treårige hingsten ägs av Lekeryds Interiör & Design i Mölndal och skötare är Enni Raatikainen.

Femåriga stoet TRULY DEVOTED (e. Yankee Glide – Devoted to Cause) vann överraskande silverloppet med 150 000 kronor och på vilket sätt hon gjorde det. Trots att hon blev hängande och sedan fick kliva fram i dödens stack hon helt enkelt fram till spets 600 meter från mål. Hon skaffade sig en stor ledning och även om det tog emot den sista biten så kunde hon hålla huvudet först.

-Hon blev väldigt pigg när hon fick gå först utan rygg. Jag körde det som gick för jag vet att hon kan ha lite svårt sista biten. Hade jag förlorat loppet hade jag inte kunnat sova i natt, sa Erik i vinnarcirkeln.

Olle Levén i Monaco äger stoet som har Emma Terneborg som skötare.

Claes Boko tog tredje segern

Treårige CLAES BOKO (e. Varenne – Salma Boko) tog i sin femte start sin tredje seger och hingsten gjorde det på ett övertygande sätt.

Efter att ha tagit ledningen direkt fick han sedan press en del under slutvarvet. Sista biten gick han undan och plockade hem segern i ett lopp med 50 000 kronor till vinnaren.

– Han har en ärlig inställning och går undan det som behövdes. Nu körde jag mot Rebellion när denne kom upp och precis som vanligt gjorde han sedan det jag begärde av honom, sa en nöjd Erik Adielsson i vinnarcirkeln efter loppet.

Claes Boko landade nu på 1.15,1/2140a utan att vara det minsta pressad. Hästen ägs av Lekeryd Interör & Design i Mölndal och skötare är Enni Raatikainen.