Sara gjorde en strålande prestation på Solvalla

En del blev besvikna på Robis Sara i V75 häromveckan. Då gav hon sig i ledningen, men i onsdagens V86-omgång på Solvalla revanscherade hon sig med besked.

ROBIS SARA (Echo – Robis Hekla) inledde karriären lovande med två raka Solvalla-segrar i mars-april förra året. Sedan dess har det varit glest med riktiga framgångar, men hon fick i alla fall ihop 305 000 kr under treårssäsongen.

– Egentligen borde hon ha tjänat mer. Det har varit en hel del oflyt med i bilden, resonerar Stig H.

Onsdagskvällens insats på Solvalla visade sig bli Robis Saras bästa hittills. ”Nedstruken” till ett fjärde spår bakom bilen provade Erik Adielsson rejält med henne i början, men innerspårets Leonas Yaffa (Jennifer Tillman) var omutlig i den tuffa spetskörningen (1.10,4/500 m).

Utvändigt om ledaren blev Robis Sara het på gröten och efter ett första varv i 1.12,5-tempo trodde nog de flesta av hon spillt sitt bästa krut.

I den täta upploppskampen krigade dock Robis Sara sig allt närmare ledaren och i det allra sista steget satte hon nosen först på 1.13,4a/1640 m.

– Enastående! Jag visste inte alls om vi hade hunnit dit och är förstås jätteglad att vi gjorde det, kommenterade en synnerligen belåten Erik.

Tränare Johansson äger själv Robis Sara, som tog sin femte seger i artonde starten. En seger som belönades med 60 000 kr.

Sandra Werner är skötare till Robis Sara.

Ett par andraplatser, genom Dicey Spicey och Supernal, blev det också till stallet under Solvalla-kvällen.

V64-dubbel på Solvalla

Vid Solvallas söndagstävlingar blev det en dubbelseger för stallet inom V64-spelet. MIL MI ställde som 18-oddsare till med en ordentlig rensning, medan PINE ROLLS tog en vattentät favoritviktoria.

Mil Mi (Super Arnie – Blueprint) gjorde inte så stort väsen av sig under den nyss avslutade treårssäsongen. Tio starter gav bara en seger och 82 000 insprungna. Mot den bakgrunden var årsdebuten mycket positiv.

I ett sprinterlopp för ston valde Erik Adielsson att styra ned Mil Mi i tredje par invändigt. Därifrån fick ekipaget fritt fram i sista kurvan, vilket resulterade i en sisuladdad och segergivande spurt. Närmast sörjande var den i det längsta ledande favoriten Nightofpassion Zaz.

– Hon kämpade storstilat, betygsatte Erik Adielsson.

Mil Mi, uppfödd av Stig H själv, ägs av Jan Johansson Capital AB i Stockholm, som kunde räkna in 40 000 kr i första pris. Stoets skötare är Catarina Damström.

Efter sitt succéår 2012 – sex segrar, 394 000 kr – inledde Pine Rolls (Pine Chip – Liveyourlifefree) sin femårssäsong på bästa sätt. På en för honom ny distans, 2640 m, tog han hand om kommandot direkt när startbilen släppte iväg fältet.

En relativt lugn promenad i täten gjorde att Pine Rolls kunde avrunda med ett avslutningsvarv i överkant 1.14. Skuggande Pain Riche försökte utmana på upploppet, men mot ledaren hade han ingen chans.

– Det var förstås tacksamt för oss att få bestämma farten i ledningen. Segern var aldrig i fara, summerade Erik Adielsson.

Pine Rolls, som fick 50 000 kr för besväret, ägs av Jarle Karlsson i Norge. För den dagliga skötseln svarar Lena ”Sirocco” Berglund.

Fjärde för Down Force

Som son till Ferrari Of, som tidigare lämnat Formula One (3,7 miljoner insprungna), har Down Force haft en del förväntningar på sig. Dessa börjar han också infria efter en något tveksam inledning.

Faktum är att Down Force efter en tredjeplats i debuten i Gävle inte tagit stryk i något av sina fyra felfria lopp.

Lördagens Solvalla-seger i ett treåringslopp togs odramatiskt sedan han tidigt, efter ca 400 m, körts bestämt till ledningen av Erik Adielsson. En 1.12-öppning i 500 m följdes av ett betydligt lugnare tempo och när det drog ihop sig till upplopp hade Down Force ett klart grepp om händelserna.

Han landade på 1.15,9a/2140 m med en säker längd till godo på tvåan Fashion Diva.

Med 40 000 nya, friska kronor är facit för Down Forces debutsäsong 187 500 kr insprunget till de finska ägarna bakom stallnamnet Onkel Invest Oy.

Hingstens skötare är Anu Halme.

Sandra Eriksson och Marcus Melander 2012 års Stig H-stipendiater

Sandra Eriksson från Peabtravet Boden och Solvallas Marcus Melander är 2012 års Stig H-stipendiater. Båda får nu under nästa år gå Stig H-Akademiens fjorton dagar långa utbildningsprogram.

Sandra har visat framfötterna såväl som kusk som montéryttare. Hon är flitigt anlitad av många och segerprocenten de senaste fyra åren ligger på imponerande tolv procent. Detta på drygt 200 starter. Hennes utvecklingskurva pekar brant uppåt.

– Jag blev väldigt glad när Stig H ringde och berättade att jag fått stipendiet. Men det har varit en jobbig tid. Jag har inte fått berätta för någon att jag fått den här utmärkelsen. Allt skulle ju vara hemligt fram till idag, säger Sandra Eriksson.

Inom några år räknar Sandra med att gå de nödvändiga kurserna på riksanläggningen Wången för att kunna ta ut proffslicens. Sandra är övertygad att hon kommer att vara Peabtravet Boden trogen även framöver. Tillsammans med sin sambo Petter Lundberg satsar hon nu på att bygga en helt ny gård, med egen sandrakbana cirka två kilometer från travbanan.

– Jag behöver också komma ut och lära av andra. På så sätt är det lättare att bli framgångsrik själv, säger hon.

Marcus tänker bara på trav

I fjol tog Marcus Melander hem 38 segrar. Mycket talar för att han når den siffran även i år. Han är trots sin unga ålder, 20 år, talesman för Stall Melander och redan mycket välkänd bland landets travintresserade.

Den som bäst kan presentera Marcus är självfallet stallchefen Stefan Melander, Marcus farbror:

– Marcus är nog nästan lika travtokig som jag, säger han.

Ett gott betyg från en som jobbar jämt och aldrig tänker på något annat än sina hästar.

Det är således en mycket meriterad ung man som nu får Stig H-stipendiet.

Allt började hemma på familjens gård Helgesta i Bro utanför Stockholm. Här fanns det gott om småhästar när Marcus växte upp och han har fina meriter som ponnykusk.

Som mest hade familjen cirka 25 ponnytravare och Marcus har vunnit alla stora lopp i samband med Elitloppet, Hugo Åbergs-dagen och Sundsvall Open Trot. Själv tror han att han vann flera hundra ponnylopp, men de där siffrorna är det inte så noga med. Inte nu för tiden.

– Nu har jag andra mål att se fram emot. Men jag kan kolla med mamma. Hon vet hur många lopp jag vann, säger han.

Pappa Mikael är flygkapten i det civila, men han är också den som sköter ekonomin i klanen Melanders verksamhet, där det bland annat ingår ett antal avelshingstar, med Scarlet Knight i täten. Det mesta i familjen handlar alltså om hästar.

– Jag fick mycket stöttning hemifrån och det fanns aldrig något annat val än hästarna. Jag började jobba hos Stefan redan efter grundskolan och idag har jag ansvaret för unghästarna på gården utanför Enköping, säger Marcus.

Inom fem år hoppas Marcus ha egen proffslicens men det är nog ingen som betvivlar att han inte blir klanen Melander trogen.