Kunskap är aldrig tungt att bära.

Med den devisen i ryggen tog sig ett 20-tal av alla Stig H-stipendiater an premiären av Stig H-Akademien.

Förre friidrottsstjärnan Mattias Sunneborn var en av onsdagens föreläsare på Solvalla i samband med Sverigeloppet. Han delade med sig av sina erfarenheter. Alltifrån mycket unga år fram till att bli förste svensk över åtta meter i längdhopp, ett mål som han satte upp redan i mycket unga år.

Sunneborn gick igenom hur man ska gå tillväga för att uppnå sitt mål. En som verkade ha lyssnat noga på Sunneborns tankar var Jenni H Åsberg, den ena av årets stipendiater.

– Jag ska efterträda Stig H, meddelade Jenni lugnt i vinnarcirkeln i samband med att hon och den andre pristagaren, Michael Lönborg, tog emot sina utmärkelser.

Docent Anna Jansson, forskare från Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala var en annan av dagens föreläsare. Hon har under flera år haft nära kontakter med Stig H när det gäller utfodring av hästar. Det var säkerligen många av stipendiaterna som snappade upp en och anan nyttig lärdom.

En kursutvärdering som avslutade seminariedagen visade att deltagarna verkligen uppskattat samtliga av dagens programpunkter.
Gert Fylking och Markus Myron, STC, redogjorde för hela upplägget av den stora succén med Rix-allsvenskan. Man riktigt såg hur många av stipendiaterna anade att det finns tusentals nya hästägare – det gäller bara att hitta dom.

Dagen avslutades med en paneldebatt om djurskydd och djuretik, ledd av Maria Akraka, under många år Sveriges främsta medeldistanslöperska. Numera har Akraka eget företag, Sportcore, ett företag som är en språngbräda ut i näringslivet för personer med bakgrund i elitidrotten.

Mest kända ansikte i paneldebatten, vid sidan av Stig H själv, var Malin Baryard, hoppryttare med OS-silver i lag i Aten 2004, som främsta merit. Den som vill lyssna på Malin kan sätta på radion 9 juli, då hon är en av årets ”Sommar”-pratare.

×

Kommentering är avstängd.